Adviesportaal
Image default
Zakelijk

Personeelsbeleid

In bijna elk groot bedrijf is er een aparte afdeling die zich bezighoudt met het personeelsbeleid. Dit is natuurlijk niet voor niets want in bijna elk bedrijf is menselijke arbeid nog steeds het grootste productiemiddel. Het werven en selecteren van het best mogelijke personeel is dus een zeer belangrijke taak maar daarnaast dient er ook een degelijk loopbaanbeleid te zijn ten aanzien van het al werkzame personeel. Mensen die werkzaam zijn in dit soort functies hebben meestal een opleiding Human Resource Management gevolgd.

 Bij deze opleiding leren mensen hoe ze mensen kunnen helpen bij het begeleiden tijdens de keuzes die zij maken in werk dan wel opleiding. Enkele vaardigheden die ontwikkeld worden gedurende de opleiding zijn gesprekstechnieken, adviseren naar schriftelijke vaardigheden en onderzoekstechnieken. Omdat een HRM’er veel in contact dient te staan met mensen is het belangrijk dat zo’n iemand beschikt over goede sociale vaardigheden en die kan toepassen in een zakelijke omgeving. Het toepassen van sociale vaardigheden in een zakelijke omgeving blijkt toch altijd wel een vak apart te zijn.

Onder de taken van een hr manager valt ook de salarisadministratie. Nu is dit vaak heel veel werk en gelukkig zijn er andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in salarisberekening en alles wat daar bij komt kijken. Deze bedrijven maken gebruik van speciaal ontwikkelde software waardoor heel veel processen geautomatiseerd verlopen. Door bepaald werk uit te besteden ontstaat er meer tijd en ruimte voor andere belangrijkere zaken zoals het actief bezighouden met loopbaanbegeleiding en werving van nieuw personeel. Vooral de werving van nieuw personeel is een taak van een HR manager die veel tijd in beslag neemt. Om echt het beste personeel te vinden is het noodzakelijk dat er meerdere selectierondes plaatsvinden. Daarnaast worden er ook veelal testen afgenomen bij kandidaten. Dit zijn vaak persoonlijkheidstesten en testen waarbij er gekeken wordt hoe iemand reageert in een bepaalde sociale omgeving.

http://www.cbbs.nl/