Adviesportaal
Image default
Verbouwen

Wie moet zorgen voor een RI&E?

Het maken van een RI&E is vaak nog al een dingetje binnen een organisatie. Iedereen kijkt naar elkaar. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk? Het antwoord is vaak dat dit de taak is van de preventiemedewerker. Wanneer er geen preventiemedewerker is, kan de ondernemer/eigenaar het ook makkelijk zelf doen. Een preventiemedewerker houd zich binnen het bedrijf ook bezig met de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer. Bij meer dan 25 medewerkers moet iemand voor deze functie zijn aangewezen. Wanneer er minder dan 25 medewerkers zijn, doet de eigenaar het vaak. Medewerking verlenen aan het opstellen en uitvoeren van een RI&E is één van de wettelijke taken van een preventiemedewerker. Dit is in de basis waarvoor hij/zij is aangenomen. In hele uitzonderlijke gevallen kan dit worden uitbesteed aan een externe partij. Maar dit is doorgaans wel prijzig. Slimme organisaties voeren zelf de RI&E (of een RI&E die digitaal is) uit. Hetzij met een beetje hulp.

Betrek medewerkers

De werkgever of preventiemedewerker kan ook om hulp vragen van andere werknemers. Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf op meerdere locaties werkt heeft de preventiemedewerker niet volledig inzicht in wat er daar gebeurt. De werknemers kunnen hierdoor een goede bijdrage leveren aan het geheel voor de RI&E. Zij hebben daarnaast ook dagelijks te maken met wat zich afspeelt op de werkvloer. Een ander bijkomend voordeel door het betrekken van collega’s is creëer je ook betrokkenheid. Zoek in samenwerking naar goede oplossingen voor op de werkvloer. Dan zullen ze zich hier ook eerder in vinden dan wanneer dit wordt ‘opgedragen’. Tot slot moeten de maatregelen vaak op de werkvloer worden toegepast.

Krijg inzicht op wat er speelt

Met een RI&E – Risico-inventarisatie & evaluatie zorg je ervoor dat je inzicht krijgt in alles wat er zich afspeelt op de bedrijfsvloer. Ga als aller eerste aan de slag met de meest voorkomende en de duurste risico’s. Door die te beperken bespaar je vaak een hoop ellende achteraf. Zorg ervoor dat je dan een prioriteitenlijst hebt. Registreren van incidenten is dan wel erg gemakkelijk. Zeker wanneer je ook gebruik maakt van een goed systeem als het AMS.

Risico’s

Ieder bedrijf met meer dan 1 medewerker (voltijd) moet een RI&E hebben. Het is niet lastig maar wel vaak tijdrovend. Het moet wel even gebeuren. Door de dagelijkse sleur wordt dit vaak naar achteren geschoven. Neem er daarom wel even de tijd voor. Mocht je bovendien de RI&E niet op orde hebben, kun je een boete of waarschuwing riskeren door SZW. De meest voorkomende risico’s wanneer de RI&E niet op orde is zetten we nog voor je op een rijtje:

  1. De belangrijkste, de veiligheid van medewerkers is in het geding
  2. Materiele schade, verzuim of letsel is een financieel risico
  3. Juridische gevolgen bij nalatigheid
  4. Het stil leggen van de productie bij een claim
  5. Imago schade bij letsel of erger.
https://www.raatwerk.nl/ongevallen-registratie/