Adviesportaal
Image default
Vakantie

Hoe maak je je boot winterklaar?

Het winterklaar maken van je boot is voor velen een klus waar men tegenop kijkt. Je hebt net een prachtig vaarseizoen achter de rug en genoten van de vele kilometers op het water. Naast het feit dat het winterklaar maken van je boot tijd in beslag neemt, is het vaak ook nog eens tijdens de periode van meerdere feestdagen. Echter is het erg belangrijk om je boot winterklaar te maken. Je wilt voorkomen dat het leidingwerk bevriest en het bespaart uiteindelijk veel kosten. Daarnaast wil je dat je boot vaarklaar is zodra het nieuwe seizoen begint. 

Kies de juiste antifouling

Gedurende het vaarseizoen krijgt je boot veel te verduren. In het water leven vele dieren die zich aan de romp van jouw boot willen vestigen. Ze varen kilometers op de onderkant van je boot mee als je jouw boot niet hiertegen hebt beschermt. Op ten duur hechten steeds meer dieren zich aan de romp wat de vaarprestaties enorm beïnvloed. Ze maken de boot zwaarder en zorgen voor onbalans. Om een bepaalde snelheid te halen heeft de motor van de boot meer vermogen nodig, wat meer brandstof kost. Door in het winterseizoen de boot uit het water te halen en te voorzien van de juiste antifouling. Een goede antifouling gaat 1 tot 2 seizoenen mee en dient daarna weer opnieuw aangebracht te worden.

Bescherm je drinkwatersysteem met antivries

In de winter is de kans groot dat het meerdere keren gaat vriezen. Je wilt voorkomen dat het water dat in de leidingen zit gaat bevriezen. Bevroren water in leidingen kan veel schade veroorzaken. Drinkwater antivries beschermd de leidingen en slangen tegen vorst. Daarnaast zorgt deze antivries ervoor dat de leidingen en slangen ook niet aangetast worden. Let goed op welke antivries je koopt. Er zijn namelijk meerdere variaten: niet-giftige en giftige. Kies voor de een niet-giftige antivries voor het drinkwatersysteem. Spoel na de winter de slangen en leidingen enkele keren goed door met vers water en je kunt weer uit de kraan op de boot drinken. 

 

Geef je motor een onderhoudsbeurt

Na een seizoen lang gepresteerd te hebben verdient de motor van de boot wat aandacht. In een motor zitten veel verschillende onderdelen die houden van wat motorolie. Verders ieder seizoen de motorolie, ook al heb je weinig uren gevaren. Controleer naast het verversen van de olie ook de filters. Vervang deze als dat nodig is. Een motor bevat veel leidingen om de brandstof en koelwater te vervoeren. Tijdens de winter is de kans groot dat het gaat vriezen. Bevroren water in de leidingen van jouw motor is het laatste wat je wilt. Maak gebruik van antivries, zodat het water in de leidingen niet bevriest.

Geef je accu’s de aandacht die ze verdienen

De accu van de boot staat tijdens de winter lange tijd stil. Vergelijk de accu’s van de boot met de accu’s van jouw auto. Staat je auto een lange tijd stil? Dan is de kans groot dat de accu’s leeg zijn en beschadigd raken. Het langzame spanningsverlies leidt tot diepontlading waardoor er schade ontstaat. Schakel bij voorkeur een acculader via en geprogrammeerde tijdschakel klok aan op de accu.

 

https://www.bootschappen.nl/verf-en-onderhoud/antifoulings/