Adviesportaal
Image default
Onderwijs

Een NLP opleiding leert je een andere kant kennen.

NLP begon aan haar opmerkelijke opmars als een methode om bijzondere eigenschappen van mensen in een model te zetten toen John Grinder en Richard Bandler de patronen van Virginia Satir (familie therapeute), Fritz Perls (gestalt) en Milton Erickson (hypnotherapeut) in een bruikbaar en reproduceerbaar model zetten.

John en Richard noemden deze methodologie uiteindelijk NLP waarbij de letters NLP staan voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Maar wat betekent dit nu eigenlijk ?

NLP is een methode om snel te ontdekken hoe wij, als mensen, onze manier van denken en voelen organiseren, onze taal gebruiken en ons gedragen om de resultaten te krijgen zoals wij ze krijgen. NLP geeft ons ook handvatten om bijzondere eigenschappen van mensen te modelleren zodat we deze ons snel eigen kunnen maken.

NLP staat voor:

Neuro (van neurologisch)

We nemen de wereld om ons heen waar via onze zintuigen. Dat is een neurologisch proces. De gevonden informatie slaan we op in de vorm van beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. We hebben allemaal onze eigen waarneming en manier waarop we de opgeslagen informatie verwerken. Dit geeft ons een eigen, unieke kijk op de wereld, ons eigen wereldmodel.

Linguïstisch

Ons wereldmodel en de ervaringen van en belevenissen van beeld, geluid, gevoel, geur en smaak die we daarin opslaan, krijgen betekenis wanneer we ze in taal omzetten. NLP helpt om te begrijpen hoe we met taal ons denken, gevoel en gedrag beïnvloeden.Programmeren

Onze interne processen hebben een structuur, waarin we een bepaalde opeenvolging kunnen onderscheiden. De kunst is om steeds de best werkende strategie te gebruiken om de doelen te realiseren die we ons stellen. Dit vergroot onze flexibiliteit, keuzemogelijkheid en effectiviteit.

Met andere woorden kunnen we stellen dan NLP ons leert om de taal van ons eigen brein op een zodanige wijze te gebruiken dat we altijd het doel bereiken wat we kiezen.

 

De NLP “attitude”

NLP is een visie op menselijke ervaringen en een verzameling interventie technieken die een bepaalde attitude veronderstelt, een soort basisattitude. Deze attitude wordt gekenmerkt door:

 

Nieuwsgierigheid

Die bijna kinderlijke nieuwsgierigheid, van de hoed én de rand willen weten. Wie, wat, waar, hoe, wanneer en wat daarna zijn de open vragen die je veel zult stellen als je met NLP aan de slag gaat.

 

Flexibiliteit

De wil om te experimenteren met nieuw gedrag, want: “als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Maar wil je iets anders, DOE dan iets anders!. Probeer dingen uit, ga ervoor!

 

Het vermogen tot zelfreflectie

De wil om te leren van wat je gedaan hebt om er het optimale uit te kunnen halen. Stel je zelf de volgende twee vragen:

  1. Wat ging goed?
  2. Als ik het weer zou doen, wat zou ik dan anders doen om een beter

         resultaat te krijgen.

  

Een NLP Opleiding leer je om beter om te gaan met allerlei uitdagende situaties in je leven. Neem dan gerust ook eens een kijkje op onze website.

http://www.nlpacademie.nl/nlp-opleiding