Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat gebeurt er met planten die je niet beschermt tegen de vorst?!

Planten beschermen tegen de vorst

Een van de tuintips van oktober was dat het een goede maand is om planten te beschermen tegen de vorst. Niet alle planten zijn winterhard, er zijn matig winterharde planten en niet winterharde planten die beschermd moeten worden tegen vorstschade. Het zou natuurlijk zonde zijn als mooie tropische en mediterrane planten waarin u afgelopen seizoen heeft geïnvesteerd de winter niet overleven!

 

Waarom planten beschermen tegen de vorst

Of planten af zullen sterven komende winter is niet te voorspellen, dit hangt namelijk sterk af van de temperaturen die ze moeten doorstaan. Steeds meer planten die matig winterhard zijn overleven de winter door de zachte temperaturen, maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, ook niet bij planten!

 

Het risico dat niet winterharde planten lopen is dat ze bevriezen, uitdrogen of beginnen te rotten. In de winter worden planten minder actief, dit is onder andere te merken aan de groei van een plant die in de winter stagneert. Dit komt onder andere doordat de sapstromen vertragen en er minder zonuren zijn die de groei stimuleren.

 

Bevriezen van niet winterharde planten

Bij niet winterharde planten zullen de sapstromen bevriezen waardoor er scherpe waterkristallen ontstaan en de plantcellen perforeren. Mocht de plant nog niet direct afsterven doordat de sapstromen stil zijn komen te liggen dan zal dit vaak alsnog gebeuren als het gaat dooien. De lekke plantcellen zijn nu niet meer instaat om de sapstromen opgang te brengen.

 

Uitdrogen van niet winterharde planten

Groenblijvende planten kunnen geen water opnemen als de grond bevroren is. Als deze planten bij een lange vorstperiode vol in de wind of zon staan kunnen ze uitdrogen. Dit is te voorkomen door groenblijvende planten uit de wind en niet in de volle zon te zetten.

 

Rotten van niet winterharde planten

Gevoelige planten kunnen bij een hoge grondwaterstand en vorst gaan rotten, de grond droogt dan niet snel genoeg. Dit kunt u voorkomen door ze op een hoger gelegen plaats in de tuin te planten of ze op een zonrijke plaats te planten.  Zit de plant in een pot of bak zorg er dan voor dat het water uit de bak weg kan lopen door er wat gaten in te boren.

Wilt u nu meer weten hoe u deze klus het best aan kunt pakken lees dan verder op Tuincentrum Overzicht.nl. Daar leest u iedere maand leuke tuinweetjes, tuintips en andere tuingerelateerde zaken.

 

www.tuincentrumoverzicht.nl

http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2556/planten-beschermen-tegen-te-vorst