Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Geschiedenis van Portugal

Als je een vakantie Portugal hebt geboekt is het handig om de achtergrond van het land te kennen. Dat de zon schijnt weten we allemaal, maar hoe ging het er allemaal vroeger aan toe in het prachtige land op het Iberische schiereiland.

Zoals overal in Europa leefde in de oertijd ook in Portugal al neanderthalers. Er zijn veel grotten te vinden waar nog resten van deze oermensen terug te vinden zijn. Vanaf 300 voor Christus ontstonden er een aantal handelsnederzettingen aan de Atlantische kust. Rond het jaar 800 voor Christus kwamen Keltische stammen vanuit centraal Europa binnenvallen in Portugal. Deze mengden zich met de lokale bevolking en hierdoor ontstonden de Kelt-Iberiërs. In de 3e eeuw voor Christus kwamen de romeinen zich bemoeien met het Zuid-Europese land. Portugal werd een onderdeel van het romeinse rijk onder de naam Lusitania. De romeinen zorgden voor een enorme groei en stichten verschillende steden zoals Merida en Braga.

In de middeleeuwen werd Portugal overheerst door verschillende volken. Eerst kwamen de Germanen vanuit centraal Europa de macht over nemen. In de 8e eeuw kwamen de Moren die het weer overnamen van de Germanen. De Islamieten maakten een einde aan het Visigotische Koninkrijk, de Visgoten vluchten weer naar het niet Moorse Asturisch Hoogland. De naam Portucale werd gegeven aan het land wat graad Vimara Peres veroverde op de moren. Dit was een gebied tussen Minho en Douro. Alfonso VI van Castilië schonk het graafschap aan zijn schoonzoon Hendrik. Hij voegde Portucale en Coimbra samen en verklaarde het land in 1109 onafhankelijk. Later in de 15e en 16e eeuw groeide Portugal uit tot een koloniale grootmacht. In elk werelddeel behalve Oceanië had het meerdere koloniën.

Als je een Lastminute naar Portugal boekt valt er genoeg terug te vinden van de Historie. Portugezen zijn trots op hun identiteit en historie en vertellen er dan ook graag over.

http://lastminuteportugal.nl/