Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Dubbele betekenissen

Er zijn heel veel woorden die een dubbele betekenis hebben in het Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld het woord bank gebruiken als een voorwerp om op te zitten, maar je kunt ook je spaargeld kwijt op de bank. Dat zijn toch hele andere dingen. Bij een bank is het uit de context af te leiden wat ermee bedoeld wordt. Als er namelijk geïmpliceerd of gezegd wordt dat de zin iets met geld te maken heeft, dan kun je er al van uit gaan dat het te maken heeft met een bank, zoals ING. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaat het vaak over de bank in de woonkamer.

Er zijn meerdere voorbeelden van woorden met een dubbele betekenis, maar dubbele betekenissen zijn niet altijd even handig. Als het woord namelijk onbekend is, of niet dagelijks gebruikt wordt, kan het nogal voor spraakverwarringen komen. Ook kan het liggen aan de bepaalde dialecten. In het Noorden kan het een heel normaal woord zijn, terwijl het in het Zuiden op een andere manier gebruikt wordt of nog nooit genoemd is.

Neem nou het woord gaskanon. Dat kan verschillende betekenissen hebben. Ten eerste is het een manier om vogels te verjagen. Het wordt wel eens gebruikt rond het vliegveld. Vogels schrikken namelijk van de regelmatige knallen die het gaskanon maakt. Dat zorgt ervoor dat ze niet rond de luchthaven blijven hangen, wat kan zorgen voor vervelende overlast. Een andere betekenis van gaskanonnen kan zijn dat het een schuurverwarming is. Dat betekent dat deze gaskanonnen warmte afgeven en binnen no time je schuur of andere onverwarmde plek verwarmt. Het is niet hetzelfde als een terrasverwarming, want het kan nogal zwaar zijn. Je gaskanon staat dus vaak gewoon in de schuur naast de bladblazers. Een snelle manier om een ruimte te verwarmen, of een vogelverschrikker. Het kan allebei.

 

http://fuxtec.nl