Pomme de terre recept door Henk van Wilsum

Een pomme de terre beteknt is het Frans een aardappel. Zoals wij Nederlanders weten zijn er veel gerechten te maken met aardappelen! Gebakken, gekookt of als puree, het is allemaal mogelijk. Hieronder volgen echter nog andere lekkere Franse recepten voor een gerecht met de veelzijdige aardappel. Deze recepten zijn van kok Henk van Wilsum. Van Wilsum heeft het grootste gedeelte van zijn leven in Frankrijk gewoond en is zo aardig geweest om wat van zijn keukengeheimen met ons te delen. 

Pommes de terre dauphinoises
Dit Franse aardappelgerecht is heerlijk als bijgerecht bij verschillende soorten maaltijden. Het vereist dat de aardappels in erg dunne plakjes worden gesneden. Vervolgens moeten ze in een grote pan gelegd worden en wordt de oven voorverwarmd op 180 graden. Giet melk over de aardappels zodat ze net bedekt worden en voeg zout, peper, nootmuskaat en laurierblad toe. Laat dit 10 minuten langzaam koken totdat de aardappels zacht beginnen te worden. Vet vervolgens een ovenschaal in en leg knoflook op de bodem. De aardappels en melk gaan daar weer overheen. Maak het geheel af met een dun laagje crème fraîche en bak ze 1 uur lang totdat ze goudbruin zijn. Klaar zijn de heerlijk romige aardappels!

Tarte au pomme du terre
Ook een tarte au pomme du terre, oftewel een aardappeltaart, behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor moet een springvorm worden ingevet en bebloemd. Vul vervolgens een kom met crème fraîche, ei, peper, zout en fijngehakte peterselie naar smaak. De geschilde aardappelen moeten in dunne plakjes gesneden worden en in een pan gekookt voor 15 minuten, terwijl de oven wordt voorverwarmd op 200 graden. Vergeet niet tevens een ui in ringen te snijden en die ringen weer te vierendelen. Als de aardappelen wat zacht zijn, maar niet gaar, bedek je de bodem van de springvorm eerst met filodeeg en leg je daarna de aardappels laag voor laag neer. Wissel dit af met een beetje ui en het crème fraîche mengsel. Giet als laatste een beetje van dit mengsel samen met wat geraspte kaas over de bovenkant van de taart en plaats dit in de oven. De taart moet ongeveer 45-60 minuten bakken, totdat de bovenkant goudbruin is. Klaar is de lekkere aardappeltaart!

Voor aanvullende informatie over Henk van Wilsum en meer leuke kook weetjes kunt u een keer kijken op zijn Facebook profiel. 

http://www.marketingfacts.nl/profiel/222189