Adviesportaal
Image default
Dienstverlening

In verweer tegen coronaboetes – Waar moet je op letten?

Stand van zaken omtrent Coronaboetes in Nederland

De afgelopen 2 jaar is er bij ruim 45.000 mensen een coronaboete op de deurmat beland.Deze boetes zijn uitgedeeld door handhavers (BOA) of politie die hebben geconstateerd dat iemand de coronamaatregelen heeft overschreden. Een van de grootste oorzaken voor het krijgen van een boete was de opgelegde avondklok. Het aantal boetes verschilde ook heel erg per gemeente. Zo kregen meer dan 700 mensen in gemeente Rotterdam een boete voor de avondklok of boete corona huisfeestje. Andere gemeenten die relatief hoog scoorden waren Schiedam, Nijmegen, Haarlemmermeer en Bunschoten. Vooral de toename in illegale corona feestjes vormden aanleiding voor een coronaboete. Maar is een coronaboete altijd definitief? Heeft het zin om in verweer te gaan? Bij Adviesbureau Skandara hebben we al meerdere cliënten geholpen met het aanvechten van een boete én met succes!

Juridische basis coronaboetes

op 1 december 2020 is een nieuwe tijdelijke wet ingegaan, de Tijdelijke wet maatregelen covid-19. Op deze wet kwam veel weerstand omdat een coronaboete betekende dat dit geregistreerd werd in het strafblad van een individu. Daarom is de wetgeving hierop aangepast zodat voorkomen kan worden dat overtreders van de regels het risico lopen om hiermee op een later moment in hun leven geconfronteerd te worden. Daarom zijn overtredingen van de coronaregels geschrapt uit het strafblad. Denk aan het niet afstand houden met de 1,5 meter norm of het niet houden aan het groepsvormingsverbod. Deze staan vermeld in artikel 443 Wetboek van Strafrecht.

Politie geeft eerst waarschuwing, dan pas coronaboete

Sinds de invoering van de coronamaatregelen handhaaft Politie de regels die betrekking hebben op mondkapjesplicht op plekken waar het verplicht is, afstand tot elkaar, het alcoholverbod na 22.00u en groepsvorming. De meeste boetes die wij bij Adviesbureau Skandara voorbij zagen komen waren boetes voor groepsvorming. Nu de lockdowns voorbij zijn spreken Politie agenten burgers altijd eerst aan op de overtreding en geven ze niet zomaar direct een boete, tenzij de oproepen van agenten nadrukkelijk worden genegeerd.

Let op: Geen strafblad door coronaboete

Voor sommige beroepen is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Denk bijvoorbeeld aan een functie binnen de gemeente als ambtenaar. Een coronaboete is doorgaans een relatief laag geldbedrag. De meeste boetes die wij voorbij hebben zien komen zijn doorgaans onder de €130,- . Dat is wenselijk want op basis van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens worden boetes lager dan €130,- NIET genoteerd in je strafblad. Omdat dus de meeste coronaboetes lager zijn dan €130,- kun je met een gerust hart een VOG aanvragen. Heb je een coronaovertreding meegemaakt en een hogere boete gekregen dan €130,-? Dan kan een aantekening op je strafblad het gevolg zijn en wordt een VOG aanvragen een stuk lastiger.

Om in verweer te gaan tegen zulke hoge coronaboetes kun je het beste direct contact opnemen met Adviesbureau Skandara via +31 182 715 055 of stuur een mail naar info@skandara.nl.

https://www.skandara.nl/