Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Onderhandelen bij het kopen van een huis

Ben je op zoek naar het huis van je dromen? Dan is het prettig om de kunst van het onderhandelen in de vingers te hebben en anders om het jezelf aan te leren. De nieuwste huizen die namelijk op de markt verschijnen hebben vaak een prijs die net iets hoger ligt dan de uiteindelijke streefprijs. Voordat je begint met onderhandelen moet je wel weten wat absolute do’s en don’ts zijn, zodat je de kansen om jouw droomhuis te krijgen levend houdt.

Het perfecte huis gevonden

Na lang op internet te hebben rondgekeken naar je perfecte huis heb je dan eindelijk één gevonden. Nu begint het spannendste gedeelte; het bieden. Afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt komt daarbij ook nog eens slagkracht bij kijken en soms is er niet eens ruimte om te onderhandelen. Toch is het verstandig om altijd een onderhandelingsstrategie achter de hand te hebben, want veel huizenverkopers zien de nut en noodzaak van onderhandelen zelf ook wel in. Als je de onderhandelingen niet zelf wilt uitvoeren, zou je ook kunnen overwegen om een goede aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan je goed biedingsadvies geven of zelfs het hele biedingsproces van je overnemen.

Het eerste bod

Zoals we eerder al aangaven is de eerste vraagprijs voor een huis vaak iets hoger dan het uiteindelijke streefbedrag. Voordat je jouw eerste bod gaat uitbrengen is het verstandig om je goed in te lezen en voor te bereiden. Zoek bijvoorbeeld naar de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen of stippel een strategie uit om op een uiteindelijk streefbedrag te komen dat voor beide partijen goed lijkt. Het laatste dat je wilt is een bedrag bieden die te laag is, of erger nog; te hoog. Wist je trouwens dat je de échte waarde van een woning gewoon online kunt bekijken? Hier kan je de WOZ-waarde van vrijwel elke woning bekijken en zo zien of de vraagprijs daadwerkelijk ver boven marktconform ligt. Het kan je tijdens het onderhandelen helpen een lager bod te plaatsen dan de vraagprijs.

Zakelijk en helder

Bij het uitbrengen van je bod, of het nou de eerste of derde is, is het altijd goed om de hoogte van het bod te beargumenteren. Dit gaat beter als je advies hebt ingewonnen bij een onafhankelijke makelaar Easie of andere kenner, zodat je weet waar je over praat. Streef ernaar om niet te snel op je maximale bod uit te komen, want dat verzwakt je positie. Hoewel je achter je droomhuis aanzit, wil je natuurlijk de schijn hoog houden naar de buitenwereld. Zie de koopovereenkomst als een zakelijke onderhandeling.

Geduld is een schone zaak

Je mag niet verwachten dat je eerste bod op een huis direct wordt geaccepteerd. Jij wilt graag onderhandelen, maar dat weet de verkopende partij én de makelaar ook maar al te goed. Blijf daarom altijd vriendelijk en reageer op eenzelfde manier op tegenaanbiedingen of afwijzingen. Het spel van onderhandelen kan soms langer duren, dus laat je niet uit het veld slaan als je een afwijzing krijgt op je eerste of tweede bod. Als je intuïtie zegt dat het goed gaat komen, ga daar dan vanuit. Mocht je bod op den duur daadwerkelijk worden overwogen, begin dan alvast met het rondmaken van je financiering. Je hebt het spel van onderhandelen naar je hand gezet en hebt de woning zo goed als binnen.